Pritlična razstava | Olja Grubić: Na drugi strani mavrice

13.06. | 21:00

Vljudno vabljeni_e na odprtje razstave Na drugi strani mavrice avtorice Olje Grubić.

Telesa pred vami so popolnoma izvzeta iz svojega naravnega okolja. Olja jim je previdno odvzela celoten prostor, v katerem se nahajajo; odvzela jim je sobe, pohištvo in predmete, ki so jih obdajali. Osvobodila jih je skoraj vseh pomenov, s katerimi so zaznamovana njihova vsakdanja življenja. Izpostavila je njihovo golo telesnost in akcijo. Na tej točki telesnosti, v kateri ostaja le še odmev časa in ponotranjenega drugega, najde umetnica najnižji imenovalec, na katerem so nato zgrajeni družbeni odnosi. Ti odnosi lahko rastejo v različne smeri. Rastejo v smeri svobode izražanja svoje misli, v smeri čutnosti, kjer postanejo povezujoča vez z drugimi telesi in okoljem, v katerem živijo. Rastejo lahko v smeri nasilja, nadzora nad drugim, so temelj za nastanek oblasti. V katerokoli smer posledični odnosi rastejo, je po njenem, vedno predmet aktivne odločitve v njih vpletenih posameznikov.

Olja in telesa, ki jo obdajajo, so se znašli v svetu, nasičenem s pomeni. V družbi prepredeni z odnosi moči. V njih je telo omejeno s predsodki, ki služijo kot orodje nadzora nad drugim. Na razstavi izpostavljena telesa so telesa, na katerih se ti odnosi moči najvidneje izražajo. To so telesa žensk, gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb. Iz njenega gledišča, gledišča, lociranega v vedno bolj nazadnjaškem okolju, kjer se bolj in bolj pojavljajo težnje idealizirane tradicionalnosti, v katerem sta spol in spolna identiteta še vedno in vedno bolj mehanizem nadzora, v katerem je ženska primorana biti svetnica in mati, v katerem je izražanje neheteronormativne spolnosti vedno bolj prepoznano za degenerirano, v katerem je izključevalni nacionalizem ponovno dvignil glavo, je telo tista točka osvoboditve, h kateri se umetnica vrača.

Telesnost, očiščena vseh družbenih predsodkov, je zanjo točka, iz katere je možno na novo splesti odnose sprejemanja in svobode. Zato so Oljina telesa brez barve. Gledalcu dajejo možnost, da jih sam obarva, jih v svoji domišljiji oživi. Oljina telesa so igriva in svobodna, med seboj se prepletajo in prekrivajo. Očiščena so vseh predsodkov in nadzora, a še vedno, morda celo namenoma, ostajajo na drugi strani mavrice.

Avtorica: Olja Grubić
Kustos in tekstopisec: Jernej Škof
Produkcija: Zavod Omrežje, Pritličje, ŠKUC

Za postavitev in realizacijo razstave se zahvaljujemo Pritličju.
Razstavo je podprla Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo