Pristanek Leteče lesice v Striparni Pritličje

11.12.2016 | 16:00

Najprej so bile Zverinice iz Rezije, verjetno najbolj celovita zbirka ljudskih pravljic našega kulturnega prostora. Potem so prišli trije striparji, ki so vsak po eni izmed zverinskih zgodb naredili svoj strip. Nato so se jim pridružili trije pripovedovalci, ki so vzeli v pripovedovanje vsak po en strip. Po svoje so ga predihali, razsekali in s pomočjo striparskega avtorja spet sestavili v novo celoto. Prvine stripa so prenesli na veliko platno in nastala je striparsko-pripovedovalska animacija. Mogoče zveni malček komplicirano. Ampak v resnici sploh ni. V resnici je takšno prekopicevanje in prehajanje iz žanra v žanr ter iz interpretacije v interpretacijo povsem v skladu z naravo ljudskih pravljic, ki so najbolj žive ravno v vsakokratni novi obdelavi.

Tokrat nas bo obiskal pripovedovalec Rok Kušlan in nam ob spremljavi ilustracij Kaje Avberšek predstavil zgodbo o LETEČI LESICI:

“Bo že res, da je lisica prav zvita zver, ki se vselej prebrisano izmuzne iz raznoraznih zagat. A četudi z lahkoto prelisiči lačnega in naivnega botra volka, jo še bolj premeteno pretentajo rezijanski črni vrani.”
___________________________________________________

ROKA KUŠLANA je pripovedovanje doletelo kot špikerja na Radiu Študent, kjer je po naključju pristal v prvem valu tamkajšnjih pripovedovalcev, združenih v pripovedovalsko skupino Za 2 groša fantazije, v kateri se je obdržal vse do njenega konca leta 2012 in bil hkrati eden njenih najaktivnejših članov. V mnogih pripovedovanjih in tudi drugih javnih nastopih v zadnjem desetletju je razvil samosvoj slog, ki temelji predvsem na vsakokratni aktualizacji zgodbe ter na izrazitem humorju.

KAJA AVBERŠEK je oblikovalka, ilustratorka in avtorica stripov. Rada pleše, peče kekse in uporablja staroslavne slovenske besede. Rada ima tudi gugalnice in mavrice.
___________________________________________________

Pravljica je primerna tako za majhne, kot velike ljudi!

Bogate so le te,
pravljice iz Rezije.
Nas marsikaj uče,
pravljice iz Rezije.
Pred nami zažive,
pravljične zverinice.
Prav takšne kot ljudje,
pravljične zverinice.
Zato nas bogate,
pravljice iz Rezije.
Zrcalo nam drže,
pravljice iz Rezije.

FB DOGODEK