Širi RŠ | Kaj storiti s politično korektnostjo?

12.12.2016 | 19:00

V kratkem lahko pričakujemo, da bo muslimanom prepovedan vstop v ZDA, nelegalni priseljenci bodo izgnani iz države in na meji z Mehiko bo zrasel ogromen zid. Takšne so namreč predvolilne obljube Donalda Trumpa, naslednjega ameriškega predsednika, ki nima zadržkov pri poimenovanju stvari “takšnih kot so”.

Če politično nekorektni in žaljivi Trump po svojih izjavah in obljubah odstopa od uglajenega in politično korektnega Baracka Obame pa Trumpova dejanja ne bodo nujno tako odstopala od dejanj njegovega predhodnika. Obamova administracija je namreč namenila stotine miljinov dolarjev za gradnjo ograje na meji z Mehiko, prav tako pa je predsedovanje Obame postavilo rekord v številu deportacij nezakonitih priseljencev.

Pa vendar med zdajšnjim in prihajajočim predsednikom ZDA zeva velik prepad. Ne glede na to, ali bo Trump dejansko želel ali uspel izpolniti svoje predvolilne obljube, je prinesel velike spremembe na področju političnega izražanja. Trump je težave in gnev ameriških množič izrazil “takšne kot naj bi zares bile”, brez olepševanja, tovrstno politično strategijo pa poimenoval “vojna proti politični korektnosti”. In izgleda, da je bila njegova strategija učinkovita. Ljudje naj bi namreč bili utrujeni nenehnega leporeka demokratov, univerzitetnih profesorjev in levičarskih aktivistov.

Zato se bomo na okrogli mizi, ki jo bo vodil Mladen Zobec, z govorci spraševali:

V kolikšni meri je politična korektnost dosežek zatiranih skupin, v kolikšni meri pa oblastni mehanizem liberalizma?

Je Donald Trump zmagal, ker liberalci bede jeznih množic ne znajo vzeti zares?

Kako lahko povsem enako ograjo z drugačnim spremnim besedilom gradita tako Obama kot Trump? Prvi pod krinko zaščite človekovih pravic in zmanjšanja kriminala, drugi z namenom zaustavitve posiljevalcev in morilcev?

Se je politična korektnost izčrpala in postala politično kontraproduktivna?

Ali se z rasisti, seksisti in ksenofobi sploh da pogovarjati?

V ponedeljek 12.12. bomo v Pritličju na postavljena vprašanja iskali nedokončne odgovore.

Vabljeni!

FB DOGODEK