Pritličje vabi v Cukrarna bar | Druženje ob zgodovinski zmagi enakopravnosti LGBTIQ+

Pritličje vabi v Cukrarna bar:

15.07.2022 | 19:00

Več kot 30 let je minilo, odkar so bila izražene prve zahteve po ureditvi istospolnih partnerstev. V vseh teh letih so bila obravnavana na različne načine: od popolnega neprepoznanja v devetdesetih, do prve ureditve v obliki registrirane skupnosti, ki je istospolna partnerstva obravnavala kot drugorazredna; nato sta prišla Družinski zakonik in novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sta svojo pot zaključila na referendumih. Zakon o partnerski zvezi je sicer odpravil večino neenakosti, še naprej pa je istospolne pare obravnaval diskriminatorno pri dostopu do zakosnke zveze in posvojitve. Od petka naprej nič več. Po odločitvah Ustavnega sodišča je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol, za posvojitev pa istospolni pari lahko kandidirajo pod enakimi pogoji kot zakonca.
Zato se bomo en teden po objavi zgodovinske odločitve s filmčkom, ki ga pripravlja Roman Kuhar, na kratko potopili_e v več kot 30 letno zgodovino prizadevanj za enakost, nato pa se bomo družili_e ob glasbi, pijači in zgodbah iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. 🙂 Glasbeni izbor pripravljajo Nataša Sukič – DJ Kamasutra, Grega Repovž, DJ Duki in Warrego Valles. Uf. 🕺🕺🕺💃💃💃
Vabljene_i vse_i, ki ste si tako ali drugače vsa ta leta prizadevali_e. Kot bi rekel Mitja B.: “LGBTIQ+ skupnost žura tudi po porazu, kamoli po zmagi! 🎉🎉🎉Woohooo!! 🍾🥂🥂🥂🏳️‍🌈🎉🎉🎉
****
Brez dvoma gre za zgodovinsko odločitev, eno od tistih, ki bo ostala v spominu številnih generacij. (…) Naša odločitev ničesar ne odvzema tistim, ki že živijo v zakonskih zvezah ali v družinah. Edino, kar stori, je, da razširja ta pojma tako, da vključuje. Še bolje rečeno – ne izključuje več tistih, ki si prav tako želijo živeti v zakonski zvezi in posvojiti otroka, pa jim je bilo to do zdaj onemogočeno zaradi osebne okoliščine.” (dr. Katja Šugman Stubbs, sodnica)
Naše sreče ne more utemeljevati tuja nesreča, naše varnosti tuja nevarnost, naše pravice tuja krivica. V tem smislu je na vseh nas odgovornost, da tudi neutemeljeno diskriminacijo istospolno usmerjenih posameznikov vse bolj potiskamo v preteklost preživetih in preseženih krivic.” (dr. Matej Accetto, sodnik)