Ustvarjanje biseksualne skupnosti: zakaj in kako?

18.03.2016 | 18:00

Biseksualne osebe predstavljamo pomemben delež LGBT skupnosti, a hkrati najbolj podhranjeno vejo aktivizma. Ker je biseksualnost pogosto razumljena kot kolaž hetero- in homoseksualnosti, velikokrat obvelja mnenje, da je diskriminacije deležna zgolj naša »homoseksualna polovica« in da so naše potrebe torej zajete v lezbičnem in gejevskem aktivizmu. Vendar pa to ne pojasni, zakaj so biseksualne osebe razkrite v veliko manjši meri kot geji in lezbijke in zakaj imamo najbolj zaskrbljujoče statistike glede duševnega zdravja, zlorabe substanc in partnerskega ter spolnega nasilja med vsemi identitetnimi skupinami na podlagi spolne usmerjenosti. Kakšne so torej specifične potrebe biseksualne skupnosti in kakšni dolgoročni cilji biseksualnega aktivizma? Kako in zakaj graditi biseksualno skupnosti in kaj se lahko naučimo iz izkušenj aktivistk, ki sta pomagali graditi biseksualne skupine v Angliji, ZDA in Srbiji?

Okroglo mizo organizira društvo Kvartir (facebook.com/drustvokvartir). Gostje okrogle mize bodo Verity Ritchie, Radica Hura in Ada Černoša, pogovor bo moderirala Hanna Szentpeteri, potekal pa bo v angleškem jeziku.

***

Verity Ritchie je LGBT in feministična aktivistka iz Anglije s skoraj desetletnimi izkušnjami na področju biseksualnega aktivizma. Med svojim bivanjem v ZDA je štiri leta vodila skupino By the bi, sodelovala pa je tudi z največjo ameriško biseksualno organizacijo BiNet USA. Ustvarja video blog o biseksualnosti, transspolnosti in reprezentaciji LGBT identitet v pop kulturi, trenutno pa snema dokumentarno serijo Bisexual Banter, ki je bila podprta na kickstarterju in ki si prizadeva preseči liberalne okvire heteronormativnosti in biseksualno skupnost prikazati v vsej svoji raznolikosti.

Radica Hura je prva srbska aktivistka za biseksualne pravice in ima večletne izkušnje z uličnimi akcijami in protesti, hkrati pa je sodelovala tudi v več institucionalnih projektih. Je ustanoviteljica spletne skupnosti Biseksualke i biseksualci Srbije, prav tako je že dve leti zaporedoma poskrbela za obeležitev mednarodnega dneva biseksualnosti v okviru tedna parade ponosa v Beogradu. Posebej jo zanima stigmatizacija biseksualnosti znotraj LGBT skupnosti, trenutno pa si prizadeva za vzpostavitev in vidnost biseksualne skupnosti v Srbiji.

Ada Černoša je feministka in LGBT aktivistka, soustanoviteljica društva Kvartir, ki si prizadeva za vidnost in povezovanje biseksualnih, transspolnih, aseksualnih in kvir posameznic_kov v Sloveniji. Je pobudnica in organizatorka biseksualnih srečanj, ki vsaka dva tedna potekajo v Ljubljani, trenutno pa v sodelovanju z društvom Parada ponosa pripravlja gostujoča srečanja tudi v drugih slovenskih krajih.

FB DOGODEK