Transspolnost v stripu: Večer s Sophie Labelle, striparko, transfeministko in aktivistko

17.03.2016 | 19:00

Zavod TransAkcija, Pritličje in Zavod Stripolis vabijo na drugi dogodek v sklopu cikla Transpektive. K nam prihaja svetovno znana transspolna striparka, aktivistka in transfeministika Sophie Labelle, ki prihaja iz Montreala, trenutno pa je na evropski turneji. Najbolj znana je kot avtorica stripov »Assigned Male«, v katerih se preko transspolne protagonistke Stephie in drugih raznolikih transspolnih likov na kritičen, iskren, mestoma komičen, a vedno zelo pronicljiv način, loteva številnih zelo pomembnih tem v povezavi s transspolnostjo. Labelle tako prevprašuje obstoječe norme, stereotipe, predsodke v obstoječem družbenem sistemu, ki med drugim temelji na ne tako komični heteronormativnosti, cisnormativnosti in binarnem spolnem sistemu.

Dogodek bo enkratna priložnost, da skozi strip spoznate vsakdanje izkušnje in zagate transspolnih oseb, kako biti zaveznik transspolnim osebam ter za debato o pomembnih aktivističnih in (trans)feminističnih vprašanjih. Lahko pa pridete tudi samo uživat v njenih stripih in izvedeti kaj novega. Pogovor bo potekal v angleščini, s Sophie pa se bo pogovarjal_a Ana Grm (Zavod TransAkcija).

Če Sophie oziroma Assigned Male še ne poznate, toplo priporočamo, da si njene stvaritve ogledate na spodnjih povezavah:

Tumblr: http://assignedmale.tumblr.com/
Fb Sophie Labelle: https://www.facebook.com/lasophielabelle/?fref=ts
Fb Assigned Male: https://www.facebook.com/assignedmale/?fref=ts

***

Cikel dogodkov Transpektive v sodelovanju s Pritličjem pripravlja Zavod Transfeministična Iniciativa TransAkcija, ki deluje za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji. Transpektive v Pritličje prinašajo kulturne, izobraževalne, filmske in literarne vsebine, ki iz različnih zornih kotov obravnavajo tematike transspolnosti, in, kar je še posebej pomembno, katere ustvarjajo transspolne aktivistke_i, umetnice_ki, torej transspolne osebe same. Obljubljamo zanimive goste_je, nova znanja, predvsem pa priložnosti za aktivno sodelovanje pri ustvarjanju prostorov in diskurzov, ki so vključujoči in spoštljivi do transspolnih oseb.

Vabljene_i!

***

We are happy to announce that Institute TransAkcija will be hosting Sophie Labelle who will present her work at an author’s talk in Pritličje. Sophie Labelle is a renown trans author, cartoonist and public speaker from Montreal, Quebec, most famous for her series of cartoons »Assigned Male«, in which a trans protagonist Stephie and various other characters address important topics related to lives of trans people and trans activism. Labelle has a very unique way of tackling serious issues like hetero/cisnormativity and the gender binary in a manner that is honest, critical and witty. The event will be held in English. Talking with Sophie will be Ana Grm from Insititute TransAkcija.

FB DOGODEK

***

POSNETEK POGOVORA