Zakon o obrambi – komu v bran?

29.10.2015 | 17:00

Državni zbor Republike Slovenije je 21. 10. 2015 sprejel Zakon o dopolnitvi Zakona o obrambi, s katerim je Slovenska vojska dobili nova, civilnorepresivna pooblastila pri širšem varovanju državne meje.

Številni strokovnjaki so opozorili, da je predlagana novela neskladna z ustavo in pravnim redom RS ter da omogoča nevaren poseg vojske na podoročje temeljnih svoboščin. Vojski bi se s policijskimi pooblastili omogočilo opozarjanje, omejevanje gibanja oseb, uporaba prisilnih sredstev ter obvladovanje skupin in množic znotraj državnih meja. To se lahko hitro sprevrže v nasilje do beguncev, hkrati pa se lahko upravičeno vprašamo, ali ne bi bili isti ukrepi v prihodnje uporabljeni tudi za nadziranje protestnih shodov in podobnih civilno družbenih zborovanj.

Na pričujoči okrogli mizi bomo poskušali osvetliti problematičnost novega zakona, ‘izrednih razmer’ in institucije meja, hkrati pa bomo razmišljali o odgovornosti medijev in o alternativah, ki bi učinkoviteje naslavljale trenutno krizo, na katero vojska pač ni odgovor.

Gostje:
Anej Korsika
Matevž Krivic
Miha Blažič
Robert Bobnič

Okroglo mizo bo povezovala Zana Fabjan Blažič.

V sodelovanju z aktivistično skupino Povsod.

FB DOGODEK