Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja: pripravljeni na vaša vprašanja!

30.05.2023 ǀ 18:00

Dogodek: Moje življenje, moja pravicaPritličje in Srebrna nit – združenje za dostojno starost
𝐙𝐚𝐤𝐨𝐧 𝐨 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜̌𝐢 𝐩𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐧𝐞𝐦 𝐤𝐨𝐧𝐜̌𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐳̌𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚: 𝐩𝐫𝐢𝐩𝐫𝐚𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐚 𝐯𝐚𝐬̌𝐚 𝐯𝐩𝐫𝐚𝐬̌𝐚𝐧𝐣𝐚!
Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki je nastal pod okriljem Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost, je v dobrem mesecu dni podprlo skoraj 4500 državljank in državljanov.
Avtorji zakona bodo na hibridnem dogodku, ki bo v 𝐭𝐨𝐫𝐞𝐤, 𝟑𝟎. 𝐦𝐚𝐣𝐚, 𝐨𝐛 𝟏𝟖. 𝐮𝐫𝐢 𝐯 𝐑𝐝𝐞𝐜̌𝐢 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐧𝐞 𝐡𝐢𝐬̌𝐞 𝐋𝐣𝐮𝐛𝐥𝐣𝐚𝐧𝐚 𝐧𝐚 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐧𝐞𝐦 𝐭𝐫𝐠𝐮 𝟐, odgovarjali na pogosta vprašanja in zmote ali zavajanja, ki smo jih lahko slišali v minulem mesecu. 𝐎𝐝𝐠𝐨𝐯𝐚𝐫𝐣𝐚𝐥𝐢 𝐛𝐨𝐝𝐨 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐧𝐚 𝐯𝐚𝐬̌𝐚 𝐯𝐩𝐫𝐚𝐬̌𝐚𝐧𝐣𝐚 – 𝐨𝐛𝐢𝐬𝐤𝐨𝐯𝐚𝐥𝐤 𝐢𝐧 𝐨𝐛𝐢𝐬𝐤𝐨𝐯𝐚𝐥𝐜𝐞𝐯 𝐯 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐡𝐢𝐬̌𝐢 𝐢𝐧 𝐯𝐬𝐞𝐡, 𝐤𝐢 𝐛𝐨𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐠𝐨𝐝𝐞𝐤 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐦𝐥𝐣𝐚𝐥𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐤 𝐬𝐩𝐥𝐞𝐭𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐧𝐨𝐬𝐚.
Avtorjem se bo pridružila 𝐝𝐨𝐜. 𝐝𝐫. 𝐕𝐞𝐬𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐢𝐣𝐚𝐭𝐞𝐥𝐣, 𝐯𝐢𝐬̌𝐣𝐚 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐬𝐤𝐚 𝐬𝐞𝐬𝐭𝐫𝐚, 𝐝𝐨𝐤𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐳𝐧𝐚𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐬 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨𝐜̌𝐣𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐯𝐞𝐝, ki se že enajst let bori z rakom.
Pogovor bo moderirala 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚𝐫𝐤𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐖𝐞𝐢𝐬𝐬.
𝐕𝐚𝐛𝐥𝐣𝐞𝐧𝐞_𝐢, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐢𝐭𝐞 𝐯 𝐳̌𝐢𝐯𝐨 𝐯 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐡𝐢𝐬̌𝐢 𝐚𝐥𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐤 𝐬𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚!
Dogodek bomo prenašali na FB straneh Moje življenje, moja pravica, Srebrna nit in Pritličje.
Veseli bomo vseh, predvsem pa tistih, ki svojega podpisa podpore zaradi morebitnih neodgovorjenih vprašanj še niste oddali.
***
Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja prinaša vsem polnoletnim osebam, ki so sposobne odločati o sebi in ki zaradi bolezni ali trajne poškodbe doživljajo neznosno trpljenje brez obetov izboljšanja, možnost mirnega in dostojanstvenega konca življenja ob izbranem času in na izbranem kraju.
Predlog zakona izključuje to možnost za osebe, mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, za osebe z depresijo.
Nihče ne more odločati za drugega – vsak lahko odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme le sam. In le zase. Zato nihče ne bo umrl proti svoji volji.

fb