Zakotja literature | Vroče knjige: erotika v literaturi

28.02. | 19:00

Ali je nazorna, seksualno eksplicitna pisava manjvredna od »resne« literature?

Spomnimo se priljubljenih erotičnih zbirk iz 70-ih in 80-ih, srbskega Erotikona in slovenskega Dotika, pri katerih so izšla klasična dela Markiza de Sada, Georgesa Bataillea, Henryja Millerja, Charlesa Bukowskega, Anais Nin idr. Kakšna je proizvodnja dobre erotične literature dandanes?

Ali lahko tovrstna literatura pohujša oziroma zlorabi bralca, bralko, zlasti mlade? Kako sploh postaviti meje med »primernimi in neprimernimi« erotičnimi vsebinami v književnih delih? Oziroma: bi uvrstili kakšno de Sadeovo dela na seznam srednješolskega obveznega branja?

Pisateljica Suzana Tratnik bo načela vroče literarne teme v pogovoru z dr. Alojzijo Zupan Sosič, profesorico slovenske književnosti, in pisateljem Davorinom Lenkom, dobitnikom nagrade kresnik za prvenec Telesa v temi.

*********

Alojzija Zupan Sosič je redna profesorica za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko FF v Ljubljani. Rada predava, bere in piše. Ukvarja se z več področji, o katerih je objavila razprave in knjige doma in v tujini: sodobni slovenski roman, slovenska ljubezenska in erotična poezija, teorija pripovedi, spolna identiteta, literarna interpretacija, pripovedna empatija, romani Ivana Cankarja, slovenska književnost v evropskem kontekstu.

Davorin Lenko je pisatelj in esejist, bivši glasbni kritik, občasno pa napiše in objavi tudi kakšno pesem. Za njegov knjižni prvenec, roman Telesa v temi je leta 2014 prejel nagrado kresnik. Te dni pri Cankarjevi založbi izide njegova nova knjiga, roman Bela pritlikavka.

Suzana Tratnik je pisateljica, prevajalka, lezbična aktivistka. Piše kratke zgodbe, romane in eseje. Za zbirko Vzporednice je leta 2007 prejela nagrado Prešernovega sklada.

*********

Cikel Zakotja literature: pogovori o navidezno subliterarnih temah, ki prispevajo k njeni avtentičnosti.

 

FB dogodek