Zbori za prostor: Kako postavljamo spomenike?

29.05.2017 | 18:00

Spomeniki predstavljajo fizični odraz tega, česar se kot družba želimo spominjati. A kako potekajo procesi odločanja o tem, česa se želimo spominjati, kje bo spomenik umeščen in ne nazadnje, kdo bo spomenik izdelal? Kaj so ključni vidiki pri umeščanju spomenikov v javni prostor? Kakšna količina spomenikov je primerna in kaj za njihovo simbolno funkcijo pomeni komercializacija spomenikov? Ob zadnje čase zelo aktualni temi postavljanja spomenikov se vračamo na osnovno vprašanje – kako sploh postavljamo spomenike?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja skupnega dobra tudi v
prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in Inštitut za politike prostora – IPoP serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju
prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Peti zbor bo potekal v ponedeljek, 29. maja 2017 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravila in predstavila novinarka Tina Lesničar.

Več o Zborih za prostor: http://ipop.si/2016/05/11/zbori-za-prostor-kaj-je-javni-interes-v-urejanjuprostora/

Kontakt:
Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora, Tržaška 2, Ljubljana, 059 063 083, marko.peterlin@ipop.si
Jernej Prijon, Društvo Maja Farol, Lavričeva 4a, Ljubljana, 040 270 169, jernej.prijon@prima.si

FB dogodek