Cena antropocena | Zadnja (M)ura

20.03.2019 | 17:30

Ta petek, na Svetovni dan voda, bo v Ljubljani potekal Štrajk za Muro!

Dva dni prej, v sredo, 20. 3., ob 17:30 se bomo v Pritličju v okviru cikla Cena antropocena pogovarjali o temeljni zahtevi kampanje za Muro, ki je naslovljena na vlado Marjana Šarca, naj nemudoma ukrepa in razveljavi uredbo, ki daje zeleno luč za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri.

Čigavim interesom sledi vlada oz. zakaj ne izpolni lastne zaveze iz koalicijske pogodbe, ki se glasi: “Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili”? Kakšne bi bile posledice morebitne gradnje hidroelektrarn na Muri, ki sicer je pripoznana kot izjemno območje narave, ima več naravovarstvenih statusov in vrsto naravnih vrednot? Zakaj se politika namesto v nove energetske izrabe ne usmeri tudi v pripravo strategij, ki bi spodbujale nižjo porabo elektrike – zlasti v industriji, ki porabi polovico vse elektrike v Sloveniji?

Na ta vprašanja bodo odgovarjali:
– Andreja Slameršek, kampanja Rešimo Muro!
– Andrej Gnezda, avtor poročila Energetsko intenzivna industrija v Sloveniji: poraba energije, dodana vrednost, delovna mesta, Umanotera
– dr. Sonja Bezjak, sociologinja in aktivistka za trajno zaščito Mure

Pogovor bo povezovala Monika Weiss.

 

Lepo vabljeni to sredo, 20. 3., ob 17:30 uri v Pritličje!

 

Pogovor bo možno spremljati v živo:

===
O POGOVORNEM CIKLU CENA ANTROPOCENA
Ljudje ustvarjamo novo geološko dobo – antropocen, v kateri ključno vplivamo na delovanje narave. Podnebje, ki so ga s svojo biosfero uravnavali živi organizmi, se že nekaj desetletij spreminja; zaradi emisij toplogrednih plinov se namreč ozračje pospešeno segreva. Na voljo imamo le nekaj let, da te procese zavremo, preden postanejo za človeštvo neobvladljivi. V ciklu mesečnih okoljskih debat s krovnim naslovom CENA ANTROPOCENA pozornost usmerjamo na specifične in splošne dejavnike, ki vplivajo tako na naše zdravje kot na okolje, in prek odprte javne debate iščemo rešitve. Cikel ustvarjamo Irena Woelle, Nina Kodrič in Monika Weiss.
Pretekli dogodki iz cikla na https://www.pritlicje.si/cena-antropocena/.