Sodne odredbe – ukrepi preventivne cenzure?

06.02. | 19:00

Nedavne začasne odredbe in tožbe vložene zoper medije so odmevale v novinarski skupnosti, odprle so vprašanja o upravičenosti, samem postopku kot tudi o mejah svobode izražanja.

Društvo novinarjev Slovenije zato organizira debato:

Začasne odredbe – ukrepi preventivne cenzure?

v torek, 6. februarja 2018, ob 19. uri v ljubljanskem Pritličju (Mestni trg 2).

Razpravljali bodo:

– doc. dr. Rok Čeferin, odvetnik iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, na FDV nosilec predmeta Novinarstvo, etika in profesionalnost;

– mag. Silvester Šurla, odgovorni urednik revije Reporter;

– Anže Voh Boštic, ustanovitelj in odgovorni urednik portala Pod črto;

– Suzana Lovec, urednica rubrik 24ur Inšpektor in 24ur Fokus v osrednji informativni oddaji na POP TV;

– mag. Emil Zakonjšek, odvetnik iz Odvetniške pisarne Zakonjšek, specialist za medijsko pravo.

Pogovor bo vodil Uroš Škerl Kramberger, novinar Dnevnika.

Ker bo razplet teh primerov ključen za sodno prakso in razumevanje mej svobode izražanja v prihodnosti, se bomo vprašali, ali gre pri nedavno izrečenih začasnih odredbah le za napake sodišč, ki na višjih stopnjah ne bodo potrjene, ali za novo normo? So takšni posegi sorazmerni? Ali sta zakonca Login javni osebnosti? Kakšna je praksa Evropskega sodišča za človekove pravice? Kako poteka postopek ob izdaji začasne odredbe? Govorili bomo o višini zagroženih kazni, pravici do zasebnosti in tajnosti podatkov ter se vprašali, ali gredo mediji predaleč. Razpravljali bomo o etični odgovornosti novinarjev, o očitnem nezaupanju javnosti in sodišč vanjo, o preteklih primerih začasnih odredb zoper medije (primer Cerani) ter njihovih sodnih epilogih.

Vljudno vabljeni!

Fb dogodek