Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš #12 | Marsha P. Johnson

20.06.2019 | 19:00

‘Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš’ v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

V precepu:
Marsha P. Johnson

Parada ponosa pred parado ponosa ali na začetku je bil upor. Stonewall Inn, Greenwich Village, New York. 28. junij 1969. Simbol LGBTQ odpora zoper diskriminacijo, kriminalizacijo, dogodek v političnem, filozofskem pomenu, ki je gibanju za pravice in pravičnost dal povsem nove razsežnosti. Parada je izkaz vključujoče družbe, a je neredko sama izključujoča do tistih, ki so zgodovinsko vselej že na družbenem robu, robu družbenega roba … Marsha P. Johnson. Primer črne trans ženske, aktivistke, spolne delavke, performerke, drag kraljice … prvoborke v Stonewall Innu, osrednje figure takratne skupnosti, takratnega gibanja za svobodo, ki jo je mainstream prav te skupnosti, tega gibanja še prepogosto izbrisal, pozabil zaradi njenega spola, njene rase, njenega dela. Kakor v življenju, tako v smrti.
(Medium)

V pogovoru:
Linn Julian Koletnik

Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Linn Julian Koletnik hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju transspolnosti in transfeminizma, dela z ‘nelagodjem v kulturi’ in se rad izgublja v najmanjšem disku na svetu.

Snuje, povezuje:
Dražen Dragojević

Ilustracija:
Žiga Tomori
Animacija:
Anja Romih

***

Boj je, pravijo, resničen. Ostaja, vztraja, dodajmo. Tudi ko bodo pravice pravične in poroke poročene – #utopija – kulturni boj bo, dokler bo ‘nelagodje v kulturi’. Boj zoper normativno. Normativno, če ne drugače, spontano, strukturno normira. Osi so jasne, ločnice zabrisane, presečišča, uganili ste, nelagodna – moško in drugo, hetero in drugo, L in G in B in T in Q in I in drugo … pa mainstream in drugo, underground in drugo … tako gor in dol po spolu, kulturi, pa naprej in nazaj k rasi, razredu – normativno normira to, kar mu je zunanje in notranje. Odrine, potlači, zamolči, prilasti, spregleda, pozabi, očisti … To, kar normira, ostaja, vztraja nekje vzhodno od queera.

Dogodek si lahko ogledate tudi v živo:

Fb dogodek